İçeriğe atla

Genel havacılık

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Finlandiya'da Helsinki-Malmi Havalimanı'nda genel havacılık uçakları
Akrobatik gösteri düzenleyen uçaklar

Genel havacılık, askeri olmayan ve belli bir tarifeli hava taşımacılığı hariç her türlü uçuşu kapsar ve yelken kanat ile yapılan bir uçuştan Boeing 747 ile yapılan tarifesiz bir kargo taşımacılığına kadar olan çok geniş bir alanı kapsar. Gelecekte uçuşların büyük çoğunluğunun bu şekilde olması beklenmektedir.

İçerdiği çok geniş kapsamlı uçuşlar nedeniyle, genel havacılığı basit bir tanımla sınırlandırmak kolay değildir - genel havacılık, iş amaçlı uçuşları, özel havacılığı, uçuş eğitimlerini, balonlu uçuşları, paraşüt atlayışlarını, yelken kanat uçuşlarını, planör uçuşlarını, hava fotoğrafçılığını, motorlu yelken kanat uçuşlarını, hava ambulansı uçuşlarını, zirai ilaçlama uçuşlarını, trafik denetleme uçuşlarını, charter uçuşlarını, polis devriye uçuşlarını, orman yangını uçuşlarını ve diğer birçok farklı uçuşu kapsar.

Her ülke havacılığı değişik olarak kurallandırır, ancak çoğunlukla, genel havacılık kuralları onun ticari bir uçuşmu yaksa özel bir uçuşmu olduğuna göre ve tabii ki ne çeşit bir hava taşıtı ile yapıldığına göre belirlenir. Türkiye'de bu kuralları koyan ve denetleyen kurum Ulaştırma Bakanlığına bağlı olarak çalışan SHGM'dir.[1]

Cessna, Piper, Diamond, Mooney, CirrusDesign, Raytheon ve diğerleri gibi birçok küçük uçak üreticisi daha çok özel havacılığı ve uçuş eğitimini baz alarak genel havacılık pazarına hizmet vermektedirler.

En son gelişme eskiden sadece büyük yolcu uçaklarında olan uçak elektroniğindeki gelişmelerin GPS sistemini de kapsayacak biçimde günümüzde artık küçük uçaklar için de uygulanıyor olmasıdır.[2] Ayrıca kompozit malzemelerin küçük uçak üretiminde kullanılıyor olması onları hem daha hafif hem de daha hızlı yapmaktadır. Ultralight ve ev yapımı uçaklar birçok ülke özel havacılığa izin verdiğinden beri, artan bir oranda popüler olmaya başlamış ve daha ucuzlayarak diğer büyük sınıftaki uçaklara göre daha kolay kullanılır bir durum almışlardır.

Aşağıdaki liste genel havacılığın kapsadığı alanlardan örnekler vermektedir:

  1. ^ "Svil Havacılık Genel Müdürlüğü Internet Sitesi". 13 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mart 2022. 
  2. ^ "Genel Havacılık / BRANŞLAR | Türkiye Hava Sporları Federasyonu". www.thsf.org.tr. 13 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Aralık 2022.